메뉴 건너뛰기

본문으로 바로가기 주메뉴로 바로가기

경북대 산업현장 기술지원 HOT LINE CENTER

인쇄하기

기본정보

교수 사진
이정동 교수
전화: 053-950-5709
팩스:053-950-6880
홈페이지:
이메일:jdlee@knu.ac.kr
분야
기타 
단과대학
농업생명과학대학 
학과(부)
응용생명과학부 
전공분야
식물유전육종연구실 
사업화가능아이템
기능성 콩 품종육성을 통한 기능성 식품산업 재료 제공 
기술협력
및 자문분야
콩 재배 및 생산 
키워드
콩, 기능성 식품 
연구실위치
농생대 1호관 231호 
연구실소개
식의약 소재용 기능성 콩 품종 육성에 관련된 콩 유전육종에 대한 연구 수행 

학력정보

졸업년도 학교 전공 학위
1989 경북대학교 농학사
1991 경북대학교 농학석사
1997 경북대학교 농학박사

주요경력

근무처 부서 근무기간 업무내용
경북대학교 농업과학기술연구소 2003.03 - 2004.02 조교
소이벤처(주) 2004.03 - 2005.01 연구원
University of Missouri 2005.02 - 2007.06 박사 후 연수
University of Missouri 2007.07 - 2009.08 연구원
경북대학교 식물생명과학전공 2009.09 - 현재 조교수
한국콩연구회 2010.01 - 현재 편집간사
울진군 친환경농업 2010 자문위원
국립식량과학원 2011.1 - 현재 겸임농업연구관

주요연구실적

연구실적 지원기관 수행연도
An improved method to resolve plant saponins and sugars by TLC
Chromatographia 2012
Genetic modification of the soybean to enhance the b-cartene content through seed-specific expression
PLOS one 2012
Soybean (Glycine max L. Merr.) seed composition response to soil flooding stress
JOURNAL OF FOOD AGRICULTURE ENVIRONMENT 2012
재배환경에 따른 광안콩 Oleic Acid 함량의 안정성
한국육종학회지 2012
Environmental Stability of Oleic Acid Concentration in Seed Oil for Soybean Lines with FAD2-1A and FAD2-1B Mutant Genes
CROP SCIENCE 2012
Major locus and other novel additive and epistatic loci involved in modulation of isoflavone concentration in soybean seeds
THEORETICAL AND APPLIED GENETICS 2011
Altering fatty acid composition for utilization in food and industry for soybean oil
Korea Soybean Digest 2011
Wild soybean (Glycine soja Sieb. &Zucc) - A genetic source for soybean variety improvement
Korea Soybean Digest 2011
Loss-of-function mutations affecting a specific Glycine max R2R3 MYB transcription factor result in brown hilum and brown seed coats
BMC PLANT BIOLOGY 2011
A novel FAD2-1 A allele in a soybean plant introduction offers an alternate means to produce soybean seed oil with 85% oleic acid content
THEORETICAL AND APPLIED GENETICS 2011
Differences in Ion Accumulation and Salt Tolerance among Glycine Accessions
JOURNAL OF AGRONOMY AND CROP SCIENCE 2011
Genetic diversity and population structure of Korean and Chinese soybean [Glycine max (L.) Merr.] accessions
Crop Science 2011
국내 수집 두과식물의 부위별 pinitol 함량 변이
한국작물학회지 2011
Mutant alleles of FAD2-1A and FAD2-1B combine to produce soybeans with the high oleic acid seed oil trait
BMC PLANT BIOLOGY 2010
Intricate environment-modulated genetic networks control isoflavone accumulation in soybean seeds
BMC PLANT BIOLOGY 2010
Genetic diversity in wild soybean (Glycine soja Sieb. and Zucc.) accessions from southern islands of Korean peninsula
PLANT BREEDING 2010
Soybean seed lipoxygenase genes: molecular characterization and development of molecular marker assays
THEORETICAL AND APPLIED GENETICS 2010
Selection for protein content in soybean from single F-2 seed by near infrared reflectance spectroscopy
EUPHYTICA 2010
Registration of LG04-6863 Soybean Germplasm Line with Diverse Pedigree
JOURNAL OF PLANT REGISTRATIONS 2010
Genetic control of soybean seed isoflavone content: importance of statistical model and epistasis in complex traits
THEORETICAL AND APPLIED GENETICS 2009

핵심기술

분야명 핵심기술 이미지
품종육성
1. 올리브 기름보다 높은 oleic acid 함량 (80%) 콩 품종2. 오메가 3 함량이 2배로 증가된 콩

보유장비 및 소프트웨어

장비/소프트웨어명 내용
GC 식물 지방산 분석

보유특허

특허명 대표발명가 보유연도 이전희망